Wat is SSL certificaat? en waarom?

Wat is een SSL certificaat
SSL staat voor Secure Sockets Layer. Vrij vertaald is het een extra veilige laag over het verstuurde webverkeer. Met SSL wordt vertrouwelijke informatie versleuteld verzonden, zodat de gegevens niet onderschept kunnen worden. Denk hierbij aan een contactformulier of een webshop bestelling. Voor de URL komt met groen slotje met HTTPS te staan in plaats van HTTP. Er zijn diverse certificaten in omloop. Als je kiest voor de meest uitgebreide controle, dan zien bezoekers van je website een groene balk met je bedrijfsnaam. Zo weet een bezoeker direct met wie hij of zij te maken heeft. Dit wekt uiteraard vertrouwen.

De verschillende soorten SSL certificaten
In verband met de veiligheid van de informatie die klanten achterlaten op de website vindt Google het belangrijk dat de verbinding van de bezoeker naar de website versleuteld is. Dat gebeurt door middel van een SSL certificaat. Is er geen certificaat dan geeft de Chrome browser een waarschuwing dat de website niet veilig is. Deze melding wordt de komende tijden steeds agressiever. Ook andere browsers volgen dit voorbeeld op.

Er zijn twee soorten certificaten:

  1. Eenvoudig (resulteert in een groen slotje in de adresbalk van de webbrowser
  2. EV (ofwel Extended Verification, een uitgebreider certificaat waarbij jouw bedrijf als organisatie worden gecontroleerd of juistheid van gegevens. Dit certificaat resulteert in een groene balk met jouw bedrijfsnaam).
    Een van beide certificaten kan worden gekozen. Voor het vergelijk hebben we de prijzen van 1 jaar aangehouden.

Zodra er in een website gebruik gemaakt wordt van een webformulier is het verstandig deze website middels een SSL certificaat en reCAPTCHA te beveiligen. De bestaande browsers zoals Chrome, Firefox en andere gaan bezoekers van websites waarschuwen geen gegevens achter te laten als er geen certificaat wordt gebruikt.

Daarnaast is het zo dat gebruikers van websites inmiddels de aanwezigheid van een EV certificaat (waarbij dus de bedrijfsnaam in de groene balk wordt getoond) een teken van professionaliteit en kwaliteit vinden.


Waarom een SSL certificaat?

Ga jij verder in een website zoeken of verzend jij een contactformulier als je de melding NOT SECURE krijgt? Vast niet. Is jouw website nog niet voorzien van een SSL-certificaat dan is het zaak dat snel te doen, want het kan je business en prospect kosten.

Vertrouwd gevoel voor websitebezoeker

Door het toevoegen van een SSL certificaat is op de hele website het groene slotje “veilig” zichtbaar. Dit wekt vertrouwen bij bezoekers. In de tijd van phishing is men toch bang dat hun gegevens gestolen worden of in verkeerde handen terecht komen.

Encryptie van de gegevens

Als je een contactformulier, inlogscherm of betaalmodule op je website hebt, dan laten bezoekers gegevens achter en versturen die over internet. Bij een normale onbeveiligde HTTP verbinding tussen de server en browser, worden de gegevens open en bloot verzonden. Er wordt steeds meer misbruik gemaakt door criminelen van die ‘open’ verzendingen. Met een SSL certificaat worden de gegevens versleuteld en dus veilig verzonden.

Hoger scoren in Google

Chrome is momenteel de browser die door de meeste mensen wordt gebruikt. Google waarschuwt sinds oktober 2017 bezoekers die in een incognito venster naar een HTTP site surfen dat de site niet veilig is. Google kondigt aan dat dit het begin is en dat ze je er op afrekenen wanneer je website niet beveiligd is. Een SSL certificaat draagt dus ook bij aan een hogere ranking in Google (beter vindbaar dus)

Wil je ook hoger scoren in Google en een betere conversie ratio? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken of wij jouw website beter kunnen maken.

Terug naar blog        Contact opnemen